Demodexmijten bij een pup

TERUG

DEMODEX, JONGE HONDENSCHURFT

Vooral bij jonge honden komt een infectie met de demodex mijt regelmatig voor. Dit wordt demodicose, of jonge hondenschurft genoemd. De demodexmijt is een mijt die van nature voorkomt in de huid van de hond. Wanneer de weerstand van de hond (nog) niet optimaal is, kan de mijt problemen veroorzaken. Bijvoorbeeld jonge dieren, of oude en zieke dieren. De demodexmijt is gastheerspecifiek. Dat wil zeggen dat de mijt niet van de hond naar de kat of de mens overloopt.

  

Verschijnselen
Demodicose is vaak gelokaliseerd op de kop en de poten. Het begint met kale, wat rode plekjes die kunnen jeuken. Af en toe blijft de jeuk achterwege. In een later stadium kunnen er korstjes ontstaan en kan de huid schilferen. Af en toe is er sprake van uitgebreide kaalheid en ontsteking, die gepaard gaan met veel jeuk.

  

De diagnose
Door middel van een huidafkrabsel stelt de dierenarts de diagnose demodicose. Met een speciaal scherp lepeltje krabben ze een dun huidlaagje af en bekijken dit onder de microscoop. De mijten lijken een beetje op een ouderwetse bolknak sigaar met pootjes (zie foto).

Met ectodex is de mijt te behandelen

De therapie
De therapie bestaat uit het bestrijden van de mijten met een speciale shampoo
(ectodex) die op de plekken wordt aangebracht.
Omdat demodicose gepaard gaat met een weerstandsvermindering van de huid, adviseren wij om de huid te ondersteunen met extra vitaminen en vetzuren ( b.v  
megaderm).